151 години от смъртта на Васил Левски отбелязваме днес. Възпоменателни церемонии бяха организирани в цялата страна. Проведоха се панихиди, военни ритуали и шествия.

Панихидата в столичния храм „Св. София”  беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим. На богослужението присъстват много граждани и официални лица, сред които вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Васил Терзиев.

Проведе се и традиционното шествие от храма до паметника на Левски. Пред паметника, където някога е било бесилото му, официалните лица се поклониха вечерта. Своите послания оттам отправиха кметът на София, президентът Румен Радев и премиера Николай Денков.

Хладното време не спря малки и големи да отдадат почит на Апостола в центъра на София през целия ден. Образуваха се и опашки – дошлите изчакваха търпеливо, за да поднесат цвете в знак на признателност към Апостола. За поредна година младежкия гвардейски отряд даде караул пред монумента.

Годишнината от смъртта на Апостола на Българската свобода беше отбелязана освен в цялата страна и на много места по света, където има български общности. Хиляди отдадоха своята почит и си спомниха за делото и идеите, които записаха името на Левски със златни букви в българската историческа памет. Човекът, който не просто работеше и даде живота си да види родината отхвърлила оковите на игото, но и мечтаеше българите да бъдат свободни и равни на другите европейски народи.

Левски е вдъхновител на българското национално освободително движение и на последвалите борби за обединение на страната ни.

Идеите му изпреварват времето, в което се раждат. Това са идеи за свобода, равенство пред един общ закон и толерантност към всички – независимо от вяра и етнос.