България изгуби роклегендата Кирил Маричков. Той си отиде така, както и живя - на сцената, подготвяйки се да даде сърцето си на публиката.

При инцидент по време на репетиция Маричков претърпява черепно-мозъчна травма и издъхва на път за болницата.

Следата, която оставя обаче, е символ на свободния дух в музиката и в живота. 

Гласът и китарата му създадоха спомени на поколения наред, които с неговата музика обещаваха приятелството да остане до края.

Талантът Кирил Маричков се ражда в стара София, градът в който дядо му - архитект Киро Маричков, проектира едни от най-красивите сгради. Във вените му тече кръвта на революционери, дипломати, артисти. Режимът обаче се сменя, а през 60-те поставя основите на свободната музика в България.

Той е основател на „Щурците“ - спирани от концертна дейност, техни песни са забранявани, а концертите им прекратявани.

 

„Искаме да се наричаме „Щурците“. Беше ни отговорено - не . Такова име никога няма да има, тъй като много прилича на „Бийтълсите“, тогава неправилно превеждани като „бръмбарите“. Всички обяснения, че това е свързано с българския фолклор, че щурецът е музикант в народното творчество, не можаха да компенсират тогава отрицателното отношение на Концертна дерекция към „Бийтълс“, коментира Маричков преди десетилетия.

Въпреки трудностите „Щурците“ остават емблема с рекордните 3000 концерта за цели 40 години.

„Той беше един от хората, които отвориха прозорците в тази страна. Беше много, много трудно с всичко, единствено музиката, филмите ни даваха някаква надежда“, казва Ники Кънчев.

Музиката на промяната узрява в началото на 90-те.

„Бутахме стени. Той беше като гуру. Тялото му замина, но песните, дирите, следата е тук“, посочва Васил Георгиев – Васко Кръпката.

Преди няколко дни Кирил Маричков даде интервю за „120 минути“, което ще бъде излъчено утре. В него роклегендата поглежда към миналото с усмивка.

„Доста противно беше в много отношения, но имаше едно голямо предимство..., че бяхаме млади“, коментира музикантът.

На 30 октомври Кирил Маричков трябваше да навърши 80 години - отново на сцената заедно със супергрупата „Фондацията“.

„Ние сме семейство. Ние ще останем семейство. Той е неделима част от всеки от нас. И така ще бъде до нашата последна секунда. Благодаря, Кирчо! Чакай ни!“, заяви Дони.

В последното си интервю Маричков споделя и как преминава през трудностите.

„За мен чувството за хумор е нещо много важно за човека. Хората без чувство за хумор са лишени от нещо важно. Ето, например, имало е неща, които за мен са били тежки, но и за тях си спомням с чувство за хумор сега“, казва музикантът.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK