Повече от 22 000 души у нас искат да станат бъдещи европейски астронавти. България обаче все още не членува в Европейската космическа агенция, което спъва кандидатите от страната ни.

Как учените и мечтателите гледат на заявката на Слави Трифонов да изпрати астронавти в НАСА?

Последният полет с български космонавт е от 1988 г. След Георги Иванов и Александър Александров, двамата български космонавти, България си мечтае и за третия човек, който ще излети в необятния космос.

Вече шеста година страната ни е в чакалнята на Европейската космическа агенция. Това ще бъде приоритет за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

„Ще направим възможно да изпратим мъж и жена, които да са първите български астронавти в НАСА. Ще направим възможно към тях да се присъедини един северномакедонски астронавт“, обяви вчера лидерът на ИТН при представянето на приоритетите на предложения от него проектокабинет.

Татяна Иванова е първата българка, тренирана от НАСА за астронавт. Тя мечтае да стане и първата българка  с мисия в Космоса.

„Бих била много щастлива, ако имам възможността да стана космонавт и да си постигна мечтата, без да напускам страната и без да се налага да взимам чуждо гражданство“, казва Татяна.

Идеята за изпращане на двама български и един македонски астронавт в Космоса събуди интереса на медиите в Скопие. „Бугарија не нѐ пушта во ЕУ, ама ќе нѐ однесе во вселената“, написаха македонски журналисти.

Заявката на Слави Трифонов провокира и хумора в социалните мрежи.

На този фон сред бъдещите астронавти от Европа ще има повече жени, както и хора с увреждания.