Обявяването на важни политически решения чрез видеомонолог от неназована локация не е нещо ново в българската политика. Миналата година по това време така получихме (не твърде успешен) проект за нова Конституция, а тази – цяло правителство с конкретно изредени и прочетени от аутокю приоритети.

Заявката на Слави Трифонов, че „Има такъв народ“ самостоятелно ще носи отговорността за управлението на страната чрез вече готов кабинет е нещо, което до момента не се е случвало у нас. Партийците от целия спектър се възмутиха от решението, дошло както се казва докато машините за гласуване са все още топли и няма и помен от окончателен резултат от вота. При сегашната ситуация явно в новия парламент ще се преговаря трудно.

Съставът на правителството и някои от обявените му цели обаче са това, което предизвика силна реакция сред редовите потребители на социалните мрежи. От една страна е нееднозначната реакция на кандидатурата на бившия „царски“ министър Николай Василев за премиер, от друга – космическите амбиции на „Има такъв народ“ на фона на липса на екоминистър и на даже думичка за ваксинирането и борбата с коронакризата.

Снимка: Facebook

Макар днес Трифонов в пространен пост да подчерта, че е избрал експерти и проектокабинетът на ИТН няма нищо общо с НДСВ, ДПС или лично с Ахмед Доган, колажите в социалните мрежи често са с участието именно на почетния председател на движението и на бившия лидер на младежката структура на НДСВ Делян Пеевски.

По-долу са някои от най-оригиналните шаржове и коментари по темата.

1. Подреждаме и Космоса

Започваме нашия обзор с тази интересна карикатура на Чавдар Николов. Преди изборите лидерите на т.нар партии на протеста бяха изобразени в подобна конфигурация на корицата на "Капитал" като препратка за мащабите на задачата, която имат да реализират след вота. Само няколко дни са минали, а вече лицата са доста различни...

2. Това искахме преди година, вЕрвайте ми

Иван Червенков с колажа си ни "напомня" какви бяха обществените очаквания за промяна през миналото лято. Сега е настъпила подмяна... в смисъла на това, че на снимките Николай Василев е доста по-млад, отколкото е бил към юли 2020 г.

3. Всяка прилика е напълно случайна

800-те дни на Симеон Сакскобургготски ще останат в историята на българската политика. Следващите месеци ще покажат дали същата съдба ще имат и 24-те телевизионни минути на Слави Трифонов.

4. Приоритети, приоритети, приоритети...

Няма как да знаем дали по подобен начин са се развили събитията в централата на ИТН. Факт е, че все пак заявки в областта на съдебната реформа не липсват - партията подкрепя закриването на специализираното правосъдие и това беше потвърдено и вчера.

5. Един астронавт...

Космическата тема присъства в много от колажите. Тук виждаме един от вариантите за български астронавт...

6. ...и още двама

Според някои от другите партии Иван Гешев е бил големият отсъстващ в изявлението на Трифонов. Също не чухме много и по външнополитическата тема, включително - за последиците от закона "Магнитски".

7. Кадрите решават всичко

Номинирането на Николай Василев за премиер предизвика известна изненада, но не чак като тази от едно друг кадрово решение от преди 8 години. Тогава също ставаше дума за човек, тръгнал в политиката от средите на НДСВ.