Багери и тежка техника влизат отново в карловските села поради риска от ново наводнение. Заради критичната ситуация с опасно високите води от вчера, селата Богдан и Каравелово са в частично бедствено положение.

За пореден ден местните отчитат покачено ниво на реката в село Богдан.

„На 18 ноември, на това същото място, дълбочината от края на бетона на моста до водата беше 2,40 метра. В момента е измерено 47 см“, отбелязва Данка Люртова, зам.-кмет на община Карлово.

Затова точно в 8 часа сутринта багерът започва работа. Техниката работи пред дома на Марин, а той проверява има ли ефект.

„Водата беше ей до там тая сутрин. Спадна, обаче тоя пясък, като дойде, отива пак тука. И това може да продължи цял ден по същия начин. Водата да идва - той (багерът - б.р.) да гребе“, обяснява Марин Тодоров от Каравелово.

„Тази нощ ставахме няколко пъти да проверяваме как е нивото на реката“, казва и Димитър Костов.

След безсънна нощ и в Каравелово започна почистване на коритото.

„Това са първите действия, които са в хипотезата на частично извънредната ситуация. Има отпуснати и средства и те са за почистването на наносите - така че да се стигне до минимизиране на риска от бъдещи такива последици“, отбелязва служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Още в първите часове на разчистване на речното корито нивото на водата започна да спада. Проблемите обаче остават.

Изграждането на пътища и водопроводи, за които държавата даде над 20 млн. лева, може да започне само след готови проекти и по законови процедури.

„Ако някой трябва да облекчи процедурите е парламентът, а не служебното правителство. Служебният кабинет няма как да бъде отговорен за това, че законите трябва да бъдат променени“, категоричен е министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Докато политиците спорят, напрежението у хората от Богдан и Каравелово не намалява.