Пет месеца след потопа селата в Карловско отново са изправени пред критична ситуация. Нивото на реките в Богдан и Каравелово заплашително се е повишило. Затова от днес там с решение на кризисния щаб влиза в сила частично бедствено положение. Според община Карлово това превантивна мярка и за момента опасност няма. 

Освен заради лошото време и проливния дъжд, ситуацията се усложнява допълнително заради наносите в реката. Новината за обявеното частично бедствено положение тревожи Татяна. Жената излиза от работа и в продължение на часове наблюдава нивото на реката. Готова е да евакуира децата си отново.

„Първото, което се сещам е, че нещо се случва и трябва да си махна децата навреме. Не искам да го преживеят отново. Ние сме възрастни и за нас е тежко, но за деца, които са го преживели един път, със сигурност е три пъти по-тежко“, казва Татяна.

Снимка: bTV

Според хората от селото драстичното покачване на нивото на реката показва, че коритото не е изчистено от наноси достатъчно добре.

„Не мога да кажа точно със сигурност колко, но се покачва. Вижда се, че се покачва нивото. Доколкото разбрахме техника пътува, но от утре ще започне да работи. За момента не се взимат мерки. Опасност има винаги. На 2 септември всичко стана много бързо“, казва Димитър Костов.

„Че не е почистено коритото – не е. Наносите постоянно идват. Тази река докато не слезе на камък, както си беше, все така ще е голяма“, смята Янко Костов.

За последните 24 часа нивото на река Татлъ дере се е покачило с повече от два метра. Според общината към момента няма опасност за хората.

Снимка: bTV

„То беше удълбочено достатъчно, но поради голямата скорост на водата и от наносите, които идват от планината се запълва коритото и се вдига нивото на водата“, казва заместник-метът на община Карлово Николай Цветков.

Тежка техника ще разчиства речните корита на реките утре. В реката в горната част на Каравелово има повече наноси, затова багери започнат спешно изгребване. Следи се ситуацията с реката в село Слатина. 

Снимка: bTV

Още за критичната ситуация във все още съвземащите се от бедствието карловски села - гледайте утре в предаването „Тази сутрин“.