Обявиха частично бедствено положение в селата Каравелово и Богдан. Решението е взето със заповед на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов. 

Мярката е с превантивна цел и се въвежда заради повишаване на нивото на водата в коритата на двете реки, които минават през селата. При изгребани наноси и удълбочаване на коритата до 2,5-3 метра в момента водата е на метър от пътя.

Река Татлъ дере в Каравелово
Снимка: Райна Зайкова

Нивото на река Татлъ дере е драстично повишено, но това е дължи повече на наноси, които идват от Балкана. От община Карлово успокояват хората, че към този момент няма опасност.

„Поради увеличаването на водата вследствие на валежите се свличат много пясък и камъни. Наносите вдигат нивото на реката и започват да подкопават бреговете, които сме изградили при извънредната ситуация“, каза Николай Цветков, заместник-кмет на община Карлово.

Река Татлъ дере в Каравелово
Снимка: Райна Зайкова

 

Тежки машини ще започнат да изгребват отново наноси от реките в Каравелово и Богдан утре.

Пълноводните реки върнаха спомена от началото на септември миналата година, когато приливна вълна заля няколко села в карловско и помете домове и градини. Новината за обявеното бедствено положение стресира хората.

„Не мога да кажа точно със сигурност колко, но се покачва. Вижда се, че се покачва нивото. Доколкото разбрахме техника пътува, но от утре ще започне да работи. За момента не се взимат мерки “, каза Димитър Костов.

Хората недоволстват, че се стига до тази ситуация. Според тях реката в Каравелово не е била почистена добре. 

„Че не е почистено коритото – не е. Наносите постоянно идват. Тази река докато не слезе на камък, както си беше, все така ще е голяма“, каза Янко Костов.