Има отпуснати 8,5 млн. лв. от Министерство на регионалното развитие и благоустройството за отстраняване на щетите от наводнението в карловските села. Това стана ясно по време на брифинг, който министрите Иван Шишков, Росица Карамфилова и Явор Гечев, които посетиха община Каравелово.  

В четвъртък беше обявено частично бедствено положение заради застрашителното покачване на нивото на река Стряма. Причината са обилните дъждове и снеговалежи, което води до свличането на много наноси от Средна гора.

Хората са притеснени, че на места речните води могат да преминат през дигите и отново да залеят къщите. За да бъде решен проблемът трябва да бъде изготвен и реализиран проект, който да бъде финасиран от държавата.

„Кметът в момента изготвя проекти за подобряване ва инфраструктурата – нови пътища и мостове. Всички знаем, какво беше бедствието и се надяваме кметът да осигури нужните проекти, за да изразходва правилно и в посочените срокове отпуснатите средства“, каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Той дъпълни, че освет тези 8,5 млн. лв. на общината са отпуснати и други 12 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата в региона - 9 млн. лв. от тях са за изграждане на нови пътища и мостове. 

„Строителството на част от инфраструктурата ще започне през април. Сега се изготвят проектите и се провеждат процедурите по ЗОП. В момента сме на етап . Това, че някои наши съграждани искат да нагнетяват напрежението“, каза от своя страна кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

Той допълни, че положението не е толкова трагично, но за да се избегне нова трагедия, е решено да се обяви частично бедствено положение. Емил Кабаиванов обаче не можа да обясни колко ще излезе почистването на реките и деретата, както и кой ще осигури средствата.

„Самият факт, че сме тук в момента, е ясен знак е, че държавата седи зад своите обещания. Тук вече става за едни по-дългосрочни проекти. Ние обходихме района заедно с хора от Басейнова дирекция и констатирахме четири рискови участъка. Почистването на наносите и падналите дерета ще бъдат почистени с багери и друга техника“, каза от своя страна екоминистърът Росица Карамфилова.

Министърът на околната среда и водите обеща, че нивото на реките ще бъдат наблюдавани денонощно и ще се реагира при необходимост. Към момента обаче нямало индикации за сериозни валежи през следващите дни.

Очаква се всеки момента в община Каравелово и земеделският министър Явор Гечев.