С началото на активния летен туристически сезон от 17 юни до 13 септември Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич започват засилен контрол в обектите за търговия с храни и обществено хранене.
Ще се проверяват:
- обекти за търговия на дребно с храни
- подвижни, временни и сезонни обекти
- обекти с дейност на кетъринг
- заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси
- туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“ и др., намиращи се на територията на съответната област
Проверките ще се извършват с цел установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство:
- съответствие на сградов фонд и оборудване
- действащи системи за управление на безопасността на храните
- произход и правилно съхранение на суровини и храни
- срокове на съхранение на храните
- спазване на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите
- наличие на заверени лични здравни книжки на персонала и др.
Ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти и да се извършва проследимост на техните доставчици.
Инспекторите ще следят и за подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете; подходящо работно облекло и лични предпазни средства.
При установяване на несъответствия ще се приемат действия в съответствие с действащото законодателство в областта на храните.