Порочните договори за „ин хаус“ процедури да бъдат трансформирани като договори за подизпълнение, за да тръгнем на чисто. Това призова народните представители председателят на Съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова.

Тя присъства на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, където се обсъжда актуализацията на парите в държавата и поиска народните представители да допуснат законово изключение за трансформация на сключените вече „ин хаус“ договори, за да не бъдат спрени инфраструктурните обекти от национално значение.

„Договорите с т. нар. доставчици и наемодатели на техника са всъщност прикрити договори за строителство. Реално тези фирми, които излязоха и в доклада на Сметната палата, както и всички други, които са публични – по „ин хаус“-a със свлачищата, пътя Видин-Ботевград и АМ „Хемус“, те реално са подизпълнители. Поставени сме на опорочен път, но се намираме на него, а за да излезем на „чистия път“, трябва да направим последна „мръсна“ крачка“, коментира Десислава Христова.

Тя предупреди, че няма възможност тези договори да бъдат прекратени, тъй като ще бъдат загубени милиарди левове, платени в аванс, както и ще се дължи неустойка от около 15%.

„Бюджетни средства могат да изтекат в една "черна дупка“, смята Христова.

Тя поиска възможност подизпълнителите да бъдат „осветени“.

„Тогава националните обекти ще се случат и те ще бъдат ангажирани със своята гаранционна отговорност, а не държавното дружество, което в момента е почти на минус“, каза още тя.

Христова обясни, че доставчиците на материали са изпълнители на обектите, а „Автомагистрали“ ЕАД са построили само 3 км и нямат капацитет да построят всички тези огромни съоръжения.

„От 10 дни водя разговори с всички познати мои депутати, всеки ни подкрепя, разбира ни и ни пожелава да сме щастливи, но явно на никого не му пука какво ще стане. Явно на никой от народните представители не му пука чак толкова много какво ще стане не с една държавна фирма. Да, ще ни фалират, добре. Обаче тези пари ще изтекат и няма да има нищо. Всичко това заради безхаберие, лицемерие и политически игри“, добави тя.