Австрия е готова да разхлаби ветото за Шенген. Това пишат австрийски медии, като се позовават на източници от правителството във Виена.

Австрийската осведомителна агенция (АПА) съобщава, че България и Румъния официално няма да станат членки на Шенген. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, но най-вероятно ще бъдат премахнати въздушните граници.

Сред условията, които се очаква да постави Виена, е трикратно да бъде увеличена мисията на "Фронтекс" в България и да бъде засилен граничният контрол с Румъния.

В понеделник австрийският вътрешен министър Герхард Карнер ще пътува до Братислава, за да обсъди със словенските власти така наречения "въздушен Шенген".

„Аз разбих леда“, написа в социалните мрежи премиерът на Румъния Марчел Чолаку.

„Австрия разхлабва позицията си относно Шенгенското пространство и се съгласява да вдигне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да стоят на безкрайни опашки, когато летят в Европейския съюз. През последните няколко месеца положихме големи усилия, за да стигнем до този момент и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния“, посочва министър-председателят на Румъния.

"За България ще има доста икономически ползи. Това чакане по границите на близо 10 млн души, които летят от межународните ни летища ще отпадне. Най-вероятно допълнителни нови полети ще бъдат отворени", коментира Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи.