Пети блок в АЕЦ "Козлодуй" е спрял работата тази нощ, потвърдиха за bTV от електроцентралата. Около 1 ч. при технологична операция е задействана автоматичната защита на блока. Няма авария, подчертаха от АЕЦ "Козлодуй".

В съобщение на сайта на централа се посочва, че всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми, а причина за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви за bTV, че няма изтичане на радиация или опасност за хората, защото авария не е имало. 

„Както предвиждат правилата, всички алгоритми са задействани, съгласно предвидените и разписани правила. Агенцията за ядрено регулиране също е информирана, така че тя ще извърши своята проверка и ще бъдат информирани допълнително българските граждани“, каза още тя и допълни, че въпреки спряната работа, няма риск за електроенергийната сигурност на страната.

Направени са необходимите действия и се очаква реакторът да бъде включен към електроенергийната мрежа до края на деня.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ е обяснил на депутата от ДПС Рамадан Аталай, който е член на Комисията по енергетика в парламент, че опасност за населението няма. 

„Всички могат да бъдат спокойни. Не всяка авария е свързана непременно с ядрената част на блока. Смятам, че Агенцията по ядрено регулиране ще с намеси и ще бъде извършен съответният контрол“, каза Аталай.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!