„Бързината на наказателния процес при тежки престъпления с жертви, бързината на експертите, размерът на присъдите, отнемането на шофьорска книжка, бързината на кръвните проби и пробите за наркотици. По всички въпроси Министерството на правосъдието и другите институции ще обсъди конкретни законодателни инициативи“, заяви правосъдният министър Атанас Славов, който се срещна с родители и близки на починали при катастрофи. 

Снимка: bTV

По време на срещата са обсъдени и конкретни проблеми по делата, които водят роднини на загинали на пътя, свързани с работата на разследващите и прокуратурата. Те ще бъдат адресирани в срещи с главния прокурор, допълни Славов. 

„Възложили сме анализ на тежките престъпления, анализ на създадения съвет за криминологични изследвания. На база на този анализ и проведените разговори с близките ще предприемем съответните законодателни изменения. Въпросът е не просто на превенция и наказване на извършителите. Въпрос е на цивилизованост и трябва да бъде решен от институциите, самото общество и образователната система. Всички трябва да сме ангажирани. Надявам се по-малко да сме свидетели на тези тежки престъпления, които са ежедневие“, каза правосъдният министър. 

Снимка: bTV

По думите му анализът се очаква да бъде готов през октомври.