Асена Сербезова отговори на критиките на здравния министър Асен Меджидиев за недостига на лекарства. 

Решението за корекция на формулата за наблюдаваните лекарства не е плод на моментно настроение, грешка или интерес, а само на отговорността, която към онзи момент носех, да осигуря спазването на закона. Това написа в профила си във Фейсбук бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова по повод днешното изказване на служебния здравен министър Асен Меджидиев след заседанието на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването.

Той определи като „грешка решението на предишния здравен министър Асена Сербезова – 400 наблюдавани медикамента, следени за недостиг, да са сведени до 60“.

„Понеже днес д-р Меджидиев, по този повод е направил изявление, че “не може да не оцени като грешна” постъпката ми да се приложи единствено възможната формула по закон, аз искам да отправя към него няколко въпроса. Откога и в чий свят действията, които имат за цел да възвърнат спазването на закона се определят като “грешни”? Правилно ли щеше да бъде по неговия аршин, когато докладът от проверката, който ми е представен показва, че законовите изисквания са нарушени, аз да си затворя очите?“, посочва проф. Сербезова.

Тя допълва, че, за да се увеличи броят на наблюдаваните лекарства, са необходими законови промени.

„Част от обсъжданите в момента предложения са практически неприложими – като напр. следене на наличностите от лекарите и попълването на атрибутите от хартиената рецепта в електронна форма от фармацевтите, на място в аптеката. Последното не само значително ще забави времетраенето на отпускането на лекарствени продукти, но и представете си, ако липсва поне един реквизит и системата не го приеме, какво трябва да направи фармацевта – да въведе нещо невярно ли?“, допълва бившият здравен министър.

Според нея, за да се реши трайно проблемът с недостига на лекарства е необходимо да се разреши генеричното заместване от фармацевтите.

„Или да се въведе задължително предписване под генерично наименование, да се промени нормативната уредба за ценообразуването, да се стимулира паралелният внос на лекарства, да се въведе пълна дигитализация на процесите и пр.“

Тя апелира към представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт да се вслушат и да анализират решенията на хората, които са дългогодишни експерти по лекарствената политика и работят в областта на лекарствоснабдяването, а не просто четат доклади и анализи.