„Днес правителството взе решение, свързано с отпадане на част от проектите в Националния план за възстановяван и устойчивост. Това е свързано с промяната на финансовата рамка на плана, която стана още 2022 г. 30% от средствата на всички планове за възстановяване зависеха от това колко добре са се възстановили икономиките и по формула, която е създадена още при създаването на плана – 24 от 27 държави загубиха част от средствата.“ Това обяви пред журналисти финансовият министър Асен Василев.

„Засегнати в по-голяма или по-малка фаза са 18 проекта. Единият, от които е протонният център, който е с една година закъснение на изпълнението и няма как до 30 юни 2026 г. да бъдат проведени обществени поръчки, да се изгради, да се закупи оборудване, да тръгне и да бъде разплатено. Сред проектите, които са афектирани, е проектът за батерии, за който имаме и решение на Народното събрание, както и проекти, които е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение – или подготвени, или пуснати поръчки, или избрани изпълнители, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза“, посочи още Василев.

„Имаме времево ограничение по Плана за възстановяване, което е абсолютно твърдо, и проекти с над година забавяне, по естествен начин отпадат. Това не означава, че ако има решение за изграждане на протонния център, това няма да се случи, но ще се случи с национални средства“, отбеляза Василев.

Той коментира по отношение на териториалните планове, че до края на този месец те трябва да бъдат финализирани и изпратени до ЕК. Василев подчерта, че България трябва да се възползва от тези средства и че Министерството на енергетиката, както и всички представени в енергетиката, в т.ч. не само от Стара Загора, но и от Перник и Кюстендил, трябва да решат какъв е най-добрият начин тези средства да бъдат инвестирани, така че регионите да се развиват.