Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в няколко страни членки на НАТО. Част от тях ще бъдат разположени и в страни от Източна Европа, за участие в учения, съобщи американски генерал във вторник.

От Министерство на отбраната съобщиха за bTV, че при тях не е постъпвало искане за разполагане на танкове или друга техника на НАТО на територията на България. Няма и информация за военна операция или учение, които да предвиждат разполагането на допълнителни сили в страната ни.

Външният министър Даниел Митов обаче обясни, че страната ни е информирана за НАТО-вската операция и обеща, че ще излезе с позиция, ако се налага. „България е запозната винаги, когато става въпрос за партньорски отношения в сферата на сигурността и отбраната”, коментира министърът.

Ходът е част от усилията на Съединените щати, които имат за цел да уверят балтийските страни и Полша в подкрепата си. Операцията е наречена "Атлантическа решителност". Държавите в тази част на Източна Европа са обезпокоени от действията на Русия.

В региона ще се разполагат американски военнослужещи за по няколко месеца за провеждането на военни учения. Американските военни разглеждат възможностите за разпределяне на техниката на по-малки групи в България, Румъния, Полша и балтийските страни.

Петдесетина бронирани коли вече са на място. Стотина танка Ейбрамс (Abrams M1) и бронирани бойни коли на пехотата Брадли (Bradley) ще бъдат препозиционирани в Германия, а вероятно и на други места, когато американските войски провеждат съвместни учения с войници на съюзниците си от Атлантическия алианс, заяви пред АФП генерал Ходжис, който в момента работи в Естония.

"Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжес и обясни, че това решение е много по-икономично.

При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан, каза още той. В близко време генерал Ходжес ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО", заяви генералът, който преди три седмици бе назначен начело на въоръжените сили на САЩ в Европа.

Това споразумение има предимството, че е "много по-евтино", отколкото да се налага да се транспортира танкове и бронирани превозни средства през Атлантическия океан преди всяко учение, подчерта генерал Ходжис.

Той скоро ще направи препоръки за това как да се съхраняват тези танкове и бронирани превозни средства от страните в Източна Европа, членки на НАТО.

"Ще обсъдим няколко опции, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България", каза той.

САЩ имат 29 хил. войници трайно базирани в Германия, Италия и Белгия, но Вашингтон увеличи броя на своите войници, разположени временно в региона, за да изпрати сигнал до Русия и нейните партньори от НАТО.

Присъединяването на Крим от Русия и нейната подкрепа за сепаратистките бунтовници в източната част на Украйна породиха сериозни опасения в региона, дълго време бил под съветско робство. В тази връзка пристигането на американските войски в няколко страни членки на НАТО бе особено добре прието, според генерал Ходжис.