Протест и първа оставка заради смъртта на 16-годишното момче, покосено от токов удар на тротоар. Главният архитект на район „Триадица“ се оттегли по морални съображения. Близките на починалото дете поискаха наказания за отговорните лица

В търсене на справедливост за загубата си, близки на починалото момче и хора от квартал „Факултета“, излязоха на протест. 

Те спряха за кратко влака за Перник, който минава през квартала, и затвориха улица „Суходолска“.

Хората от квартала поискаха оставката на кмета на София - Йорданка Фандъкова и на кмета на район "Триадица".

Главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков се оттегля, с което иска да изчисти името си, обявиха от районната администрация.

Иван Шишков, подписал хвърчащата бележка за пускане на ток на незаконен павилион, напуска общината още днес. Неяснотите около бележката обаче остават.

Снимка: btvnovinite.bg

„Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността на този документ към този фатален инцидент, ще констатират разследващите органи“, посочи Димитър Божилов – кмет на район „Триадица“.

Шишков и днес не отговаряше на мобилния си телефон.

Снимка: btvnovinite.bg

От районната администрация твърдят, че са отговорили на писмата на общината за незаконните павилиони пред болницата. Според кмета район „Триадица“ е отговорил на тези писма с едно-единствено нещо – с работа на терен.

От столичната община контрираха, че в едно от писмата изрично се настоява за проверка на павилионите с изтекли разрешителни - каквито са и в района на инцидента.

Пред bTV столичният кмет обясни, че шахтата с кабелите е собственост на общината и че е трудно да се разбере кога и от кого е отваряна.

„Неслучайно кабелът, за който се предполага, че е причинил смъртта на детето, е поставен абсолютно незаконно. И не само това, престъпно е поставен“, отбеляза Йорданка Фандъкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Близките на починалото момче искат да има наказани и се заканиха, че ще има още протести.     

Разследването продължава. От полицията обясниха, че обиколките им в квартала на загиналото момче са били рутинни.