"Смъртта на 16-годишното дете в София е трагичен инцидент, но и тежко престъпление – така се възприема съвсем основателно от всички".

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в "Тази сутрин" по повод случая от 14 февруари, при който 16-годшино момче беше ударено от ток и почина на тротоара на бул. „Гешов“ в столицата.

"Кой е виновен ще каже прокуратурата. Отговорността на институциите е ясна. Административните нарушения ги установихме и ясно ги назовах", уточни кметът.

Фандъкова е учудена от факта, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ отрича отговорност.

"Не може да се подава ток, ако една сградата не е въведена в експлоатация. Те са го подали на база една бележка от 2011 г., с подпис със запетая от главния архитект на район "Триадица". Тя няма никаква стойност по Закона за устройство на територията (ЗУТ)", обясни кметът.

По думите ѝ опасният кабел е прокаран от собственика на преместваем обект или от хора, които той е наел, но договорът е подписан от служител на ЧЕЗ.

ЧЕЗ Разпределение не може да проверява дали даден обект е незаконен и дали документите му са изрядни – така дружеството отговори вчера на кмета на София.

Йорданка Фандъкова обяви, че шахтата, от която излизат кабелите, е собственост на общината и уточни, че контролът по достъпа до шахтите е много труден. Ще бъдат монтирани датчици, за да сигнализират при нерегламентирано им отваряне, обеща кметът.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!