Търговските обекти пред УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, край които токов удар уби 16-годишно момче, са били напълно незаконни, но това не е попречило на болницата и район "Триадица" да прибират наеми за тях и ЧЕЗ да ги захрани с ток без нужните документи. Това стана ясно от брифинг на Столичната община, която приключи своята проверка на обстоятелствата около трагедията.

На фона на призиви за оставки, кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков категорично отказаха да поемат отговорността за случилото се. Не стана ясно обаче и кой е отварял последно шахтата с опасния кабел и дали неговите действия не са довели до смъртноносното развитие.

Става дума за три павилиона на тротоара и два в двора на болницата. Нито един от тях не е получил удостоверение за въвеждане в експлоатация. Оказва се и че принципалът на болницата – Министерството на здравеопазването, не е давало съгласието си за разполагането на обектите, посочи арх. Здравков.

В същото време, болницата е получавала наем за обектите на нейна територия, даже през 2018 г. ръководството на лечебното заведение е потърсило варианти за запазването на павилионите.

По думите на арх. Здравков той е подписал подадена му от район „Триадица“ схема за павилионите, но тя не е била спазена. През 2018 г. тогавашната администрация на район „Триадица“ констатира незаконния им статут и започва процедура по премахване. Актовете са върнати от общинския строителен контрол заради пропуски, като оттогава няма развитие.

„До този момент тези констативни актове не са предоставени. От район „Триадица“ твърдят, че не са получили отговор от болницата и от областния управител. Мнението ни е, че тези отговори не са били нужни, за да се продължи процедурата за премахване“, посочи Фандъкова.

Освен това, от септември насам районното кметство е получило 6 писма от главния архитект за изпращане на данни за незаконни преместваеми обект, но не е получен отговор, стана ясно от думите ѝ.

Фаталният кабел – незаконен

„Кабелът, който вероятно е станал причина за смъртта на детето, води до обект, който е на територията на болницата. Този кабел е прокаран напълно незаконно, но за обекта има договор с „ЧЕЗ – Електроразпределение България“ за предоставяне на електроенергия. Тук има много въпроси към ЧЕЗ – договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка, издадена със запетайка от главния архитект на район „Триадица“, заяви Йорданка Фандъкова, като уточни, че бележката не е подписана от арх. Шишков, а следствието тепърва ще установява кой я е парафирал.

Даже и след смяна на собствеността на търговски обект в района електроснабдяването се е запазило при същите условия.

Сред установените нарушения е и самото полагане на кабела – който е бил поставен в трасе за слаботокови кабели и без нужната дълбочина. От общината посочиха, че при регулярни проверки на трасетата към светофарните уредби се премахват незаконните кабели, като през годините такива дейности е имало и в района.

Кадрите от охранителните кабели не са показали конкретното последно отваряне на шахтата и така не е ясно кой е работил по опасния кабел.

Оставка?

От общината днес се похвалиха, че са инициирали промени в ЗУТ, които улесняват премахването на незаконни преместваеми обекти. По думите на арх. Здравков по този начин те спазват ролята си като ръководители на процеса.

Фандъкова обяви, че нова система от датчици ще следи за нерегламентирано отваряне на шахти.

„Хора, които се явяват на избори и ми искат оставката, да си носят отговорността“, заяви арх. Здравков.

Документите от проверката на столичната община са предадени в прокуратурата.

От район "Триадица" също до 17:00 ч. нямат коментар. Не се свързахме и с районния архитект, чието име фигурира на бележката.