Арестуваха издирван с червена бюлетина украинец в Бургас. Той е обвинен за причиняване на смърт вследствие на тежка телесна повреда – заливане с киселина на главния секретар на изпълнителния комитет в общината на град Херсон, Украйна.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от „Фокус“.

Пострадалата е била залята с киселина на 31 юли 2018 г., като през ноември е починала от раните си в реанимация. Украинецът е бил е обявен за международно издирване с червена бюлетина на „Интерпол“ за с цел арест и екстрадиция.

След установяване на самоличността на мъжа, той е задържан за 72 часа. Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски посочи, че лицето е пребивавало на територията на България от 2018 г. и е установено, че е влязъл в страната през ГКПП „Дуранкулак“.

„Няма нито един адрес на територията на страната, където да е законно пребивавал. Има умения да работи с хладно и огнестрелно оръжие. При задържането му е използвана само физическа сила, като използването на оръжие не се е наложило“, допълни той.

По думите му няма данни, че украинецът е извършвал криминална дейност на родна земя. Още преди идването му в България е бил в добро финансово състояние, като това му е позволявало да не започне работа.