Задържани за 72 часа са бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и и.д. кметът на Перник по време на местните избори Севделина Ковачева, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Витанов е с обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, Ковачева - за длъжностно престъпление.

Прокуратурата заявяват, че бившият шеф на ВиК-Перник с бездействието си е причинил щети за 11,6 млн. лв. Второто му обвинение е свързано с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз."Студена".

Витанов беше отстранен след избухването на водната криза в миньорския град. На 9 януари, деня, в който беше арестуван бившият екоминистър Нено Димов, Витанов също беше привикан, но информациите, че е бил задържан, се оказаха неверни. Тогава бившият началник на водното дружество само беше разпитан като свидетел.

От държавното обвинение посочват, че Ковачева е била уведомена писмено за намаления обем на яз. "Студена" и необходимостта от въвеждане воден режим, но не е предприела необходимите действия.

"Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. „Студена“ и сама по себе си не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души", уточняват от прокуратурата.

Престои прокуратурата да прецени какви мерки за неотклонение да им бъдат поискани или определени.