КПКОНПИ и прокуратурата с акция в 7 града у нас. Арестувани и обвинени в сговор за извършване на длъжностни престъпления са председателят на Селскостопанската академия в София и заместник-директорът на института по почвознание "Никола Пушкаров".

За няколко часа днес са направени обиски на частни и държавни имоти в София, Сливен, Бяла, Стара Загора, Кърджали, Хасково и Момчилград. Установено е, че в тези градове конкретни земи са определяни с фалшиви документи като нискокачествени, като по този начин е давано разрешение върху тях да се строят соларни инсталации.

Обвинени са професор Мартин Банов, който е председател на Селскостопанската академия и заместник-директорът на Института по почвознание Венета Кръстева.

Те са задържани за 72 часа, но обвинението ще поиска от съда постоянното им задържане под стража. По информация на bTV двамата ще бъдат обвинени за корупция.

Според държавното обвинениe акцията с КПКОНПИ е финал на едно мащабно разследване на антикорупционната комисия от август тази година. Очакват се още обвинения на длъжностни лица.