21-годишният Северин Красимиров беше арестуван в Германия по бруталното убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе.  Пет дни след извършване на престъплението премиерът, вътрешният министър и главният прокурор разкриха, че основният заподозрян е младеж от крайдунавския град.

Снимка: btvnovinite.bg

След престъплението през Дунав мост 1 Северин Красимиров е избягал в Германия, където е заловен от местната полиция снощи. У нас задочно вече са му повдигнати 2 обвинения – за изнасилване и за убийство по особено жесток начин.

Снимка: btvnovinite.bg

„До момента всичко говори за спонтанно деяние. Имаме информация, че той цяла нощ е употребявал алкохол, намирал се е на мястото в изчакване на момент, в който може да извърши това деяние”, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че става дума за нападение с цел сексуално посегателство. Самите телесни увреждания, които са причинени и които впоследствие са станали причина за смъртта на младата жена, са изключително брутални, допълни той. 

Част от облеклото на младата жена е открито в дома на заподозрения. ДНК експертиза потвърждава, че именно Северин е нейният убиец. 

Снимка: btvnovinite.bg

24 часа след убийството той напуска страната през Дунав мост и бяга при майка си в Германия.

Днес следобед имаше известно напрежение пред къщата на леля му в Русе, в която Северин е живял до неделя. Хората от квартала поискаха обяснения от лелята и приятелката му – дали са знаели за престъплението и дали са го укривали. Хората от квартала не вярват, че Северин е единственият извършител на престъплението.

„На майка си казал само, че изнасилил момичето”, каза пред bTV лелята Вилдан.

Приятелката му Къна смята, че Северин не е извършил сам престъплението. „Сигурно с приятели, с които е бил. Не ги познавам”, каза тя. Вечерта Северин ѝ казал, че отива на рожден ден. „После се прибра с дънките, видях кръвта, питах откъде е, а той каза, че е ударил едно момче”, допълни Къна.

Още снощи пред къщата се събраха негови съседи и приятели, разбрали, че е арестуван.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Бабата и дядото на Северин се скриха от камерата на bTV. Северин е с криминална регистрация за кражба за цветни метали, когато е бил на 10 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Охранителни камери най-вероятно са уловили бягството му от мястото на убийството, разказа в първото си интервю пред bTV бившият съпруг на Виктория Маринова.

„Би било добре това да е истинският извършител, защото това ще означава, че е нелепа, гадна случайност, в която жертва се е срещнала с извършител, а не би означавало, че е някаква професионална поръчка”, каза Свилен Максимов.

За последно той се е чул с нея малко преди да бъде убита. Разследването на убийството, дори и след новите разкрития, продължава. Погребението на Виктория Маринова ще бъде в петък.

В Германия властите откриха и задържаха Северин за по-малко от 8 часа.

Във вторник около 12 ч. на обяд германските спецполицаи получават данни от българските си колеги, че издирват заподозрян. По първоначалните данни се предполага, че той е в района на Хамбург или в провинция Долна Саксония. Четири часа по-късно следите водят до жилище в градчето Щаде, недалеч от Хамбург.  В акцията участват полиция и спецчасти.  

„Около 20:15 ч. специалните части щурмуваха жилището. Бяха задържани двама мъже, които бяха отведени в полицейския участък в Щаде, където бяха разпитани. След консултация с българските власти около полунощ потвърдихме самоличността на заподозрения”, разясни Фридо де Вриз, ръководител на  криминална служба.  

Северин не е бил въоръжен и не е оказал съпротива. Жилището, в което е открит, е на негови роднини. 
„Имаме издадена заповед по Шенгенската информационна система, което е равнозначно на Европейска заповед за арест. Прокуратурата в Целе поема случая”, заяви Томас Хакнер от Министерството на правосъдието в Долна Саксония.

Според германските медии Северин има вече регистрирано провинение в Германия. Срещу него е издадена наказателна процедура за фалшифициране на документи.