Премиерът Бойко Борисов извика всички посланици в Министерския съвет, за да разясни детайлите около разкритото престъпление и възмущението си от изсипалата се върху страната ни политическа и медийна критика.

Още сутринта Борисов се разгневи на начина, по който убийството в Русе намери място в световните институции и медии. Часове по-късно Борисов събра посланиците в Министерския съвет.

На срещата с дипломатите Борисов е изтъкнал, че не е обиден, но е дълбоко учуден от това, че посланиците и медиите са се подвели по фалшива информация, както и че нито един от тях не е потърсил информация от правителството до момента, преди да излезе с изявление.

„Не ви се сърдя, но съм учуден как вие се поддадохте на едни фалшиви внушения”, така се е обърнал премиерът към дипломатите.

„В Брюксел доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях през тези дни. Те ни разсипаха от „Туитър”- и за доста ще си променя и за шпицен кандидата (водещия кандидат на ЕНП за председател на ЕК - б.р.) мнението. Много внимателно съм ги чел всичките. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП, като отида там”, подчерта Борисов.

Председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер беше първият политик с реакция на убийството преди дни. „Шокиран съм от бруталното убийство на българския журналист Виктория Маринова, мислите ми са при семейството й. Тя е третият убит журналист в рамките на една година в ЕС. Това е много притеснително. Разследването на българските власти е спешно наложително”, коментира той.

Така се появиха спекулациите, че Борисов ще преосмисли подкрепата за Вебер като евентуален бъдещ председател на Европейската комисия.

Снимка: БГНЕС

Източници на bTV, присъствали на срещата днес, съобщиха, че от снощи представители на ЕНП се опитват да влязат в контакт с премиера, но той отказва да разговаря с тях до 17-и този месец, когато Европейската народна партия ще обяви кандидата си за стола на Юнкер.

Снимка: btvnovinite.bg

В друго съобщение в „Туитър”, разпространено днес, Манфред  Вебер обаче поздравява българските власти за разкриването на убийството. „Българските власти действаха бързо и ефективно. Имаме пълно доверие във властите, че ще намерят справедливост за семейството и близките", пише Вебер.

Снимка: БГНЕС

 Междувременно Европейската федерация на журналистите обяви, че идната седмица организира в Брюксел бдение в памет на убитите европейски журналисти.