Твърде оптимистични са прогнозите за евентуална евакуация на кораба „Царевна“ в рамките на 7 до 10 дни, защото в момента пристанището е минирано. Това каза за bTV Антон Марков, началник на Ситуационния център към МВнР.

„Има два потопени големи крана, които трябва да се разчистят и самата територията на пристанището в момента се прочиства от войските, така че предполагам, че 10 дни ще са оптимистична прогноза“, допълни той.

По думите му българските власти са се съсредоточили върху двата кораба – „Рожен“ и „Царевна“.

„Няма желаещи в двата кораба за сухопътния евакуация. Затова работим върху осигуряването на син коридор и прибирането на двата кораба с екипажите в България“, заяви Антон Марков.

Пристанището в Мариупол е под контрола на Донецката народна република, съдейки по знамената, които издигат. Ние не преговаряме с тях, каза още Антон Марков. 

По думите му преговорите се водят от екипа на Министерство на външните работи съвместно с другите компетентни институции, които имат представители в ситуационния център.

"Последната евакуация трая около 3 дни, като от кораба се придвижиха до Донецк, от Донецк до Ростов на Дон, от Ростов на Дон до Сочи и от Сочи вече със самолет в България.

С капитана на „Царевна“ се чухме на обяд последно, когато му съобщих, че вече неговите колеги са кацнали в България. Всичко е наред при тях, те вече започват нормален ритъм на живот, започват ремонти по кораба, които си извършват сами и го подготвят за евентуалното му извеждане от пристанището.

С капитана на „Рожен“, на който има 11 души, се чухме днес, моите колеги му се обадиха. Там ситуацията също е нормална. Няма притеснения. На „Рожен“ имат запаси за около 2 3 месеца, а на „Царевна“ за около месец имат запаси, така че няма притеснения", съобщи Антон Марков. 

Той уточни, че нашият кораб се намира на пристанището на Черноморец, който е под контрола на украинските въоръжени сили. Там е спокойно, няма престрелки, няма напрежение. Но самото пристанище е минирано и поради тази причина корабът не може да се прибере, каза още Марков. 

"Чакаме първия възможен син коридор, който е обвързан с абсолютна сигурност за всички хора, които все пак ще се възползват от него. Просто в първия момент, в който имаме възможност да го осъществим, ще го направим", уточни началникът на ситуационния център към МВнР.

По думите му има и други българи, които искат да се евакуират от Украйна.

"Постоянно се свързват с нас български граждани, стараем се максимално бързо да намерим за всеки най-подходящия и най-безопасен маршрут, така че ги съветваме да се свържат със ситуационния център, ако има такива", заяви Антон Марков.