Щастлива развръзка. 14 от моряците ни от блокирания повече от 50 дни кораб "Царевна" в обсаденото украинско пристанище Мариупол пристигнаха на родна земя.

Те бяха прибрани с правителствения самолет, който кацна на Летище Варна минути след 13 ч. и прегърнаха близките си.

"Изключително тежко е. Не е приятно да те стрелят отпред и отзад", заяви морякът Стефан Янев.

Моряците напуснаха кораба преди пет дни по своя инициатива.

"Взехме нещата в свои ръце в един момент. Трябваше да направим крачката", разказаха моряците.

Преди дни от Мариупол Веселин Славчев изпрати видеопослание до всички, които го чакат във Варна.

„Много, много тежко, война е. Това нещо, което гледате на филми, всичките кадри, които сте виждали от войни, ние ги видяхме наистина“, заяви той.

Моряците бяха настанени в хотел в Донецк, откъдето впоследствие стигнаха до руския град Сочи.

„Искам да благодаря на Ситуационния център и на България, че успя да ни изведе оттам, и на руската страна, оказаха ни пълно съдействие“, заяви един от моряците.

Единствената им връзка "Царевна" е сателитен телефон. 

На въпрос кой е извел моряците нашите власти отговориха така: „Имахме директен контакт и с руската, и с украинската страна в зависимост от превеса на боя. От самия кораб до първия портал - те сами слязоха, оттам нататък координацията е ставала през нашите служби“, обясни премиерът Петков.

Външният ни министър Теодора Генчовска отрече да е имало каквато и да е комуникация с т.нар. Донецка народна република.

Корабособственикът и външното ни министерство са начертали маршрута за евакуация - от Мариупол през Донецк, Ростов на Дон и Сочи, и оттам към Варна. 

„Нашето посолство изпрати човек в Сочи, който помогна на моряците да се качат на самолета“, обясни директорът на Ситуационния център към МВнР Антон Марков.

Засега на "Царевна" остават капитанът Павел Павлов и още четирима моряци – двама българи и двама украинци. По информация от компанията оператор на кораба, ситуацията на пристанището в Мариупол се нормализира и се надяват на син коридор.

"В момента е тихо и спокойно при тях. Изпълняват си ежедневните задачи от корабния живот“, обясни заместник по сигурността на компанията оператор на кораба Вихрен Захариев.

"Колкото се може по-рано се надяваме да се върнат, но няма да е толкова лесен процеса. Предполагам, че минимум 1-2 седмици, ако не и повече ще отнеме", заяви управител на компанията оператор на кораба Даниел Стефанов.

В момента се провежда прочистване на акваторията на пристанището, а корабът, макар и с щети, не е с нарушена плаваемост. 

На този фон стана ясно още, че шестима души от кораба "Рожен" вече са евакуирани. Това съобщи премиерът Кирил Петков. Корабът се намира в Черно море, близо до Черноморск. 

Премиерът добави, че моряците на "Рожен" имат храна за три месеца, властите работят усилено и по тяхната евакуация.