След като моряците от "Царевна" са в безопасност, фокусът ще бъде върху следващия кораб - "Рожен" в Черноморск.

Това каза пред медиите на летището във Варна премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска посрещна евакуираните от кораба "Царевна" български моряци. Те бяха транспортирани с правителствения самолет с полет от Сочи.

Самолетът кацна малко след 13 ч. на Летище Варна, като освен от премиера и външния министър, моряците бяха посрещнати и от своите близки. Те бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол.

„Нашите моряци са обратно в безопасност в България. Радвам се, че ги посрещнахме и сега те са със своите семейства. Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията", заяви Петков.

Премиерът отбеляза, че е говорил с капитана на кораба "Царевна", който го е уверил, че не са застрашени от липса на храна.

Външният министър Теодора Ганчовска отбеляза, че ситуацията в Черноморск не е толкова динамична, колкото в Мариупол. Тя посочи, че правителството поддържа контакт с моряците и на двете места и изрази надежда да бъде осигурен "син коридор" за изтеглянето им.

Премиерът Кирил Петков добави, че моряците на "Рожен" имат храна за три месеца.