Антипаркинг колчета с герба на София – така ще изглеждат новите ограничители по столичната улица „Граф Игнатиев”.

Снимка: Ладислав Цветков

На закритото заседание на експертния съвет не присъства проектантът на ремонта – архитект Пантелеев.

Според източници на bTV той е изразил писмено становище, че държи на старите ограничители.

Като проектант на обекта нова смяна на ограничителите не е възможна без неговото съгласие. До края на месеца се очаква да бъдат премахнати и сравняваните с перки на акули ограничители.

 

Снимка: Ладислав Цветков

По-рано днес беше предложен и втори вариант, с който да се заменят „перките” – стоманени кръгове, тип габърчета, който обаче не беше избран. Архитектите и днес не бяха на едно мнение кой вариант да изберат.

„Моето лично мнение е, че трябва да се намери една добра комбинация от двата елемента, така че в зоните, в които има пешеходно уширение, да се пристъпи към по-ниските ограничители, а на тези без тротоари – към чугунените”, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

„При неблагоприятни климатични условия те биха могли да бъдат компонент, който да създаде предпоставка за опасност”, отбеляза Валери Иванов от УАСГ.

Новите ограничители ще бъдат платени с европейски средства и Столичната община. „Това, което сме се разбрали с изпълнителя, е, че общината няма да плати монтажа и  демонтажа на сегашните ограничители”, подчерта зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов.

Първият проливен дъжд в столицата остави след себе си локви и кал по незавършената все още улица. От общината обещаха, че обектът няма да бъде приет, докато не бъдат отстранени всички подобни дефекти.