Антикорупционната комисия започна проверка на апартаментите на властта.

Снимка: btvnovinite.bg

Върховната прокуратура нареди още четири проверки на комисията заради твърдения в медиите за престъпления по служба от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. 

Проверките трябва да изяснят има ли злоупотреба със служебно положение при изповядване на сделките.

Снимка: btvnovinite.bg

Трябва да бъде установено i има ли конфликт на интереси при гласуването на поправките на Закона за устройство на територията и дали това е облагодетелствало фирма „Артекс”, от която четиримата политици са купили по-евтини имоти.

Строителят заяви, че „разследващите органи ще ви предоставят нашата позиция по темата, когато и ако преценят”.

Снимка: btvnovinite.bg

Продължават и политическите коментари по скандала.

Премиерът обяви, че всички отговорни ще си понесат последиците, а в ГЕРБ видяха в случващото се компроматна атака.

Рано сутринта на изненадваща визита в парламента дойде правосъдният министър Цецка Цачева. Тя обяви, че е сезирала прокуратурата и настоява сделката с нейния апартамент да бъде проверена.

Междувременно Цветан Цветанов от Велико Търново обяви, че скандалът с апартаментите е предизборен компромат и атака срещу него.

„Искам само да попитам дали след като приключи всичко и когато всичко се установи, че е в рамките на закона, дали ще ми се извини някой за това”, посочи той.

И коалиционният партньор на ГЕРБ видя умисъл в разкритията. „Нека да изчакаме проверките да минат, защото иначе ме вкарвате в предизборна кампания. Честно казано, леко и на това ми намирисва”, каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че предстои среща на високо равнище в ГЕРБ, на която всичко да бъде изяснено. 

„Като се прибера, ще събера колегите и ще преценим. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията. Много ясно и точно го казах – всеки, който си е превишил правата. Цветанов, ГЕРБ, Ок, ние нашите последствия ще си ги понесем, дали ще е петно, дали ще е белег. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите вече столетия”, каза Борисов.

Срещата се очаква в края на следващата седмица.

„В България корупцията вече е държавна политика”, обяви преди минути на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод разкритията за апартаментите на властта.

Според нея „това не е петно, което Борисов може да изчисти от костюма си”. Нинова отново поиска и оставката на кабинета.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!