"Имам една надежда, че грипът тази зима хем ще закъснее, хем ще има по-малка интензивност, защото двата вируса - грипът и коронавирусът, се конкурират", каза главният държавен здраве инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни това в отговор на въпрос дали децата няма да излязат веднага в грипна ваканция след затварянето на училищата до Коледа.

По думите му контактът при социални събития носи най-голям риск от зараза, както и събирането на децата в училище и тренировките във фитнеса.

Именно затова е взето решението да се затворят училищата и фитнесите, обясни епидемиологът. Той напомни, че децата няма да спрат да учат, а ще се обучават дистанционно.

„В момента Европа има най-висока заболеваемостта и е най-висока смъртността от коронавирус. За последните 14 дни в ЕС са се заразили 3 млн. души и са починали 50 000“, отчете епидемилигът по повод новите по-строги мерки, които влизат в сила от 27 ноември и ще важат до 21 декември. 

„Около половината от обществото счита, че те трябва да бъдат още по-строги и да бъдат още по-рано приложени. Другата половина обаче от обществото твърди, че въобще няма нужда от мерки и няма смисъл да затрудняваме икономиката и социалния живот", коментира Кунчев.

"Такива решение не се взимат нито на база емоции, нито на база личните виждания на един или друг. Те се вземат на базата на факти и на статистическа информация“, уточни епидемиологът.

Според него новите мерки ще ни помогнат да достигнем до плато и при заболеваемостта, и при смъртността.

Кунчев призова да не се правят големи събирания за Коледа и Нова година.

„Най-добрите приятели в момента са тези, с които не се срещаме“, цитира Кунчев експерт от СЗО.