Няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, на което беше решено да се въведат сериозни рестрикции в икономическия живот на страната заради коронавируса.

В много от най-напредналите държави не стигнаха леглата и болниците, отбеляза министър-председателят: "Това е като наводнението - когато се извали огромно количество дъжд, той не може да бъде поет от системите, затова стават наводненията по света".

„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

„Все пак да спомена, че за миналия месец от ДДС са влезли 70 млн. по-малко, затова много ясно подчертаваме – като кажем 3 седмици, трябва да е 3 седмици. Болниците през това време трябва да излекуват и изпушат хиляди, хиляди оздравели“, категоричен беше министър-председателят.

Премиерът Борисов припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности. Той задочно отговори на тези, които сочат Германия като пример за мерки в подкрепа на бизнеса: "Там е 60% данъкът, в България е 10%, бизнесът плаща 10%, а другите 90% прибира като печалба или инвестиция".

Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави членки в обща доставка на ваксини за ЕС. „Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва“, изтъкна Борисов.