„През последните дни броят на ваксинираните с първа доза надвишава двойно броя на реимунизациите“, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев във Велико Търново, предаде БТА.

По думите му интересът към ваксинациите рязко нараства, като са налични всички необходими дози препарат, за да бъде посрещната нуждата.

Кунчев коментира също и данните от постъпилите в болница за лечение хора, преминали през ваксинация.

Данните от последните две седмици показват, че около 14-15% от общия брой хоспитализирани са имунизирани. Процентът в интензивни отделения, които са с ваксина е между 4-5%, а смъртните случаи са под 3%.

Кунчев уточни, че сред тях са хора с имунен дефицит или на много висока възраст с множество хронични заболявания.

Той присъства на среща на областния кризисен щаб заради нарастващата заболеваемост в Търновска област.

За 14-дневен период заболелите от коронавирус във Велико Търново са 361,7 на 100 хил. души население. Причините за високата заболеваемост са комбинирани – туристи и завърналите се от чужбина граждани, които организират семейни тържества с много гости, коментира здравният инспектор.

Кунчев коментира още, че проблем са високият процент млади хора между 30 и 40 години, които постъпват в болниците без здравни осигуровки, със сравнително ниска здравна култура, като част от тях имат нужда от незабавно кислородно лечение.

По думите му някои от болниците имат проблем с набавянето на медикаменти и кислород, както и проблеми с болничния персонал.

Мерки в цялата страна

Ако заболеваемостта в страната надхвърли 350 на 100 хиляди население, трябва да се въведат единни ограничителни мерки, които са предвидени по националния план.

Относно ваксинацията Кунчев изрази лично мнение, че те трябва да бъдат задължителни за медицинските специалисти и за работещите в социалната сфера.