Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб (НОЩ), това заяви в интервю пред пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той допълни, че новият законопроект не му вменява повече власт.

Здравният министър очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта, който трябва да действа след 13 май, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за „извънредно санитарно положение“. Ананиев подчерта, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Здравният министър допълни, че след отпадане на извънредното положение в сила ще останат в сила няколко мерки:

  •  временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната;
  •  временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища;
  •  временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери;
  •  14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от Covid-19. 

„В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка следваща крачка при какви условия, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства“. За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите. 

„До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“. 

По думите на министъра ситуацията във всяка болница е различна и причините за това са различни, „затова има различни мерки, които могат да се приложат като пренасочване на лекари или пренасочване на заболели към болници в други населени места“. 

„Имаме трайна политика при решаването на проблем с човешкия ресурс. Вече втора година предлагаме на МОН увеличение на броя на местата по медицина, особено за специалността на медицинските сестри. За да можем да увеличим заплащането на специалистите по медицински грижи, вдигнахме цените на доста клинични пътеки, което ще се отрази за увеличение на заплатите на специалистите“.