Министърът на финансите Кирил Ананиев информира премиера, че планът за социално-икономическите мерки на правителството има положително отражение върху финализирането на бюджета за 2020 г.

„В края на годината вместо с 5,2 млрд. лв. дефицит завършваме с 3,6 млрд. лв., което е 3% от БВП. Днес, ако ние нямахме пандемия, щяхме да завършим с нулев дефицит. Имаме и преизпълнение на данъчните приходи“, каза Ананиев.

Той посочи, че фискалният резерв е около 8,5 милиарда лева заради спестените 1,6 милиарда лева от планирания дефицит.

„Имаме и преизпълнение на данъчните приходи с 1,5 % повече спрямо добрата 2019 г., което означава, че мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работил през цялото време, с някои изключения“, добави още Ананиев. 

България приключва 2020 г. с най-ниския дефицит в Европа и дели първото място с Естония по най-малък размер на държавния дълг, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

„Ние влизаме в новата година с най-ниския дълг в Европа, с най-ниския дефицит. Ако някой говори, че сме безотговорни, че това е разсипничество, толкова некомпетентност не съм виждал“, каза министър-председателят.