От 1 януари България вече има диверсификация на газовите доставки, заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира заедно с енергийния министър Теменужка Петкова и колегата ѝ от финансовото министерство Кирил Ананиев компресорна станция „Кулата“, свързваща газопровода TAП с гръцката газопреносна система.

От 31 декември България получава през тази връзка азербайджански газ. Затова премиерът беше придружен по време на проверката от посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова и директорът на „Булгаргаз“ Николай Палов.

Снимка: Фейсбук страница на Бойко Борисов

„Близо 400 милиона лева струва тази инвестиция – новите компресорни станции, за да бъдем геостратегическа държава, която може да се транзитира всякакъв газ, а от вчера и азерски газ“, заяви Борисов.

Снимка: Фейсбук страница на Бойко Борисов

Съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м природен газ годишно от находището „Шах Дениз 2“ за срок от 25 години.

Снимка: Фейсбук страница на Бойко Борисов

„Надявам се да се договорим за още 200, когато тръгне гръцката връзка. Някъде лятото ще бъде готова гръцката връзка. „Балкански поток“ работи. Компресорите се подменят с американски, най-добрите, реверсивни. И това е, от днес можем да кажем - пълна диверсификация. Всеки, който има газ,  може да го докара и ние да го прекараме през нашите тръби. Всеки да си вземе транзитните такси, ние сме платили 12 милиона долара за азерския газ, който минава“, заяви Борисов.

Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова заяви, че се радва на възможността азерският газ да получи достъп до един от най-големите пазари – европейския, през България.

„Крайната доставна цена на газа от Азербайджан ще даде възможност днес да внесе в КЕВР заявление за понижаване цената на природния газ за януари“, заяви Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

По-късно премиерът разговаря по телефона с президента на Азербайджан Илхам Алиев и го покани у нас в началото на новата година.