От 31 декември България започва да получава природен газ от Азербайджан, съобщават от правителствения пресцентър.

Съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м природен газ годишно от находището „Шах Дениз 2“ за срок от 25 години.

„Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1 януари 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети – диверсификацията на доставките на природен газ. Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

До началото на октомври следващата година природният газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка - „Кулата“, която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система.

Междувременно продължава изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция-България. Именно точката на свързване между TAП и Междусистемната газова връзка-Комотини ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от COVID-19.