Над 8 милиона дългове на Главното мюфтийство от заплати и осигуровки да бъдат опростени. Това реши ресорната парламентарна комисия с промяна в Закона за вероизповеданията, от която ще се възползват представителите на всички религии у нас.

В смолянското село Търън вярващите сами издържат своя ходжа. Имамът, който е наследил професията от дядо си, разполага месечно с 600 лева.

От Главното мюфтийство плащат само лихвите на дълга от над 8 милиона лева.

„Крайно е нужно да се направи тази амнистия и ще бъда от полза на цялата общност”, каза главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

„Това е държавен акт, държавна политика, не засяга ничии религиозни права на никое вероизповедание”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

Аргументът на вносителите - ГЕРБ И ДПС, е, че амнистията ще защити националната сигурност. БСП още вчера заподозряха сделка - опростяване на дълговете срещу подкрепа за отпадане на президентското вето. От Светия синод изразиха резерви.

Ако депутатите в пленарната зала одобрят промените, ще бъдат амнистирани дълговете на всички регистрирани вероизповедания у нас на обща стойност 8 267 000 лева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!