Финансирането на Главно мюфтийство в частта за заплатите не е частен партиен въпрос на ДПС, а е въпрос от калибъра на националната сигурност. Така Йордан Цонев от движението отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която отхвърлянето на президентското вето по изборните промени е с цената на сделка за Закона за вероизповеданията.

„ДПС няма да приеме този въпрос да бъде разглеждан като партиен въпрос на ДПС. Или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим така, както е в момента”, заяви той, цитиран от БТА.

Цонев припомни, че решението да се финансират вероизповеданията е взето на два последователни КСНС при президента през 2017 г. след доклади на службите, че Главното мюфтийство се финансира от съответната служба в съседна държава (вероятно се визира т.нар Дианет в Турция – б.р.).

„Основното вероизповедание в България - православното, получи своите пари. Свещенослужителите имат своите януарски и февруарски заплати. А тези, които получаваха финансиране и заплати от Република Турция, нямат, поради факта че на първо четене в зала бяха отхвърлени предложенията, които щяха да гарантират това”, подчерта зам.-председателят на групата на ДПС.

Затова и партията има предложения във връзка с гарантирането на финансирането на вероизповеданието.

„Малко преиграхте, г-жо Нинова и е добре да отидете при президента и да го попитате това въпрос от националната сигурност ли е или е пазарлък на ДПС”, обяви Цонев от трибуната на парламента.

От БСП отговориха, че виждат сделка не по линия на финансирането, а по отношение на амнистирането на задължения до 31 декември м.г. „На БПЦ са няколко хиляди. На Главното мюфтийство - над 10 милиона. Така че правете си сметка има ли сделка или няма”, посочи Таско Ерменков от социалистите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!