Единодушно със 154 гласа депутати отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс.

В мотивите си държавният глава изрази несъгласие най-вече със завишения праг на преференциите, който според него е „отстъпление от достиженията на изборното законодателство“.

И днешните дебати преминаха при отсъствието на депутатите от БСП, които вече трета седмица на участват в пленарните заседания.

Ветото разпали страстите в залата още в началото на дебата. Управляващите атакуваха президента.
„Той е обладан от машинното гласуване и даже на Нова година хората се чукаха, а той говореше за машинно гласуване. Да хвърля кърпата и да правим избори”, обяви Георги Марков от ГЕРБ.

ДПС също се обявиха срещу ветото. Според тях проблемът не е в преференциите, а в лишаването от право на глас на българите, живеещи извън Европейския съюз.

„Няма конституционно право на преференции. Но има лишени хора от глас извън ЕС, не могат да гласуват нито електронно нито машинно нито наум”, каза Йордан Цонев от ДПС.

От движението поискаха президентът да сезира Конституционния съд по темата. Патриотите заявиха, че няма да подкрепят ветото. ВМРО се обърна към държавния глава.

„Да благодаря на президента, защото ветото изигра своята роля и ще се върнат преференциите”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

Колегите им от НФСБ обаче бяха категорично против връщането на преференциалния вот. По темата се стигна и до обиди между лидера на НФСБ Валери Симеонов и лидера на „Воля” Веселин Марешки.

„Гледаме вето в полупразна зала, опозицията я няма и ветото няма да има нито един глас „за”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

БСП отговори с брифинг от централата на партията.
„Виждате че ДПС, ГЕРБ и ОП в пълно съгласие отхвърлят аргументите на президента и нашите. Това е поредната сделка, цената търсете в петък в точка първа на дневния ред: казва се Закон за вероизповеданията, където ГЕРБ опрощават задълженията на мюфтийството”, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

ГЕРБ и ДПС контрираха, че това решение е взето от всички партии на заседание при президента.

"Това  е потъпкване и заиграване с националнатасигурност в страната. Ако Корнелия Нинова иска да разиграва това - добре. Говорим за 8 милиона лева за мюфтийството", обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Според БСП обаче, сумата е друга. Те твърдят, че става дума за 10 млн. лева.

От левицата допълниха, че за последните месеци раздадените заплати в парламента стигат до 7 хиляди лева.

Така 14-то вето на президента беше отхвърлено.

От ГЕРБ допълнително ще внесат нови промени в Изборния кодекс, с които ще върнат стария праг за пренареждане на листите с преференциален вот.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!