„Али Безсмъртния” – това е заглавието на първия роман на Александър Урумов, който беше на гости в студиото на „Тази неделя”.

Книгата проследява историята на действителна личност – иранеца Али, който е хванал оръжието още като дете, а след като видял ужасите на войната, се отказал от Аллах,. После дошъл в България, където станал част от подземния свят, за да открие накрая християнския Бог и да се промени.

Али се присъединил още на 16 години към ислямските милиции в родната си страна и хванал автомат, а после се записал в армията. Участва във войната между Иран и Ирак, където става свидетел на ужасяващо насилие. След като вижда как шиити и сунити воюват едни срещу други, се отрича от исляма.

През 90-те години идва в България, където се включва в криминалния свят.

По думите на Урумов Али се превръща в машина за насилие, която всява страх. В същото време е и известен като човек, когото куршум не лови – оттам и прозвището му Безсмъртния.

Правосъдието обаче е по петите му и у нас иранецът получава 20-годишна присъда, от която изтърпява 14 години – четири от тях в изолация. В затвора открива Бибилята, в превод на родния си език. В този момент се случва обратът в неговия живот.

Получава се нещо като „Терминатор 1” и „Терминатор 2” – същият хардуер с нов софтуер, обяснява Урумов.

Али трябвало да се върне по старите си пътища – но като нов човек. „Моето съзнание е, че Бог ме е пазил през всичките ми глупости, за да ме използва по специален начин – да променя нещата в средите, които съм”, предава Урумов думите на истинския Али.

Писателят подчертава, че това не е документална книга, но има и потресаващи неща, които са се случили , макар човек смята, че са измислица.

Вижте още във видеото.