Убийство на дете ли са абортите, или право на жената да разполага с тялото си – по тази тема дискутираха в предаването „Тази събота“ по bTV журналистката Мира Баджева и писателят и пиар специалист Александър Урумов.

Поводът беше протест срещу абортите, проведен тази седмица пред парламента. Уримов се яви на него с плакат: „Не го убивайте, аз ще го осиновя“. В предаването той обясни, че постъпката му е и призив, и послание, защото е готов да осиновяване или осиновявания. Причината му да се изправи срещу абортите е лична история – роден е, след като майка му отказала да абортира, въпреки че лекарите я убеждавали, че така рискува живота си.

Върху темата с абортите има табу, а това, от което се нуждае един огромен проблем, е да се говори за него, посочи Урумов. По думите му той е „защитник на живота, преди всичко“, а „умишленото, съзнателно, легално прекратяване на бременността убива дете“.

Снимка: bTV

Не че подкрепям абортите, такова решение не е лесно и струва много, но все пак женските права са нещо, от което няма да отстъпя, защото на жените е коствало хилядолетие, за да стигнат до тук и да разполагат с телата си, каза Баджева. Зад това позитивно послание се крие опасността от връщане назад към феодалния поглед на мъжете да притежават женското тяло. Това много ме плаши, защото има такава тенденция и в Европа, не само у нас. При нас гласовете са още малобройни, но на този митинг имаше хора, които говореха, че са за ограничаване на достъпа до аборт. Това, според мен, е връщане назад. Забраната не решава проблеми, а ги увеличава. Защото, ако една жена иска да направи аборт, тя ще го направи, но нелегално и много често – с цената на живота си. Вместо да спасим живот, ще загубим два, посочи журналистката.

Снимка: bTV

Тя припомни, че според юристите прекъсването на бременността до определен месец не е убийство.

Урумов контрира, че след десетата седмица сърцето на плода бие. „Ако прекъсването на пулса на едно човешко същество, според които и да е юристи, не е убийство, позволете ми да изкажа дълбокото си съжаление към морала на тези юристи“, каза той.

По данни на Националния център за обществено здраве у нас ежедневно се правят поне 80 аборта.

Абортите са се превърнали в индустрия. За 60 години са направени 6 млн. легални аборта у нас. Нелегалните сигурно са още толкова. „Две Българии са абортирани, кажете ми че това е нормално!“, каза Урумов.

Всеки аборт е тежък избор и струва много, посочи Баджева. Според нея трябва да има психолози, свещеници или доброволци, които да говорят с майките, за да могат тези жени да погледнат проблема си с външна помощ и може би тогава ще могат да намерят сили да продължат живота на детето. Това според нея е конструктивната позиция.

Вижте целия разговор във видеото и имат ли българските младежи елементарни познания на тема секс: