„Няма истории. В политиката, който разкаже най-увлекателната история, той влиза в историята. В момента се намираме в търсене на тази голяма история“, каза Алексей Лазаров, гл. редактор на „Капитал“, който беше специален гост на Антон Хекимян в епизод 6 на новинарския подкаст на bTV Media Group - „Newsroom“

Двамата проведоха разговор за политиката, обществото и бъдещето на Бългрия. 

Според Алексей Лазаров войната е трудна за страхливите политици, защото тя е от този тип истории, в които трябва да вземеш страна. 

Антон Хекимян и Алексей Лазаров в студиото на Newsroom
Снимка: bTV

„Партиите спряха да разказват увлекателни истории. Те спряха да обясняват какво искат да се случи и да увличат хората във вариантa на историята, която искат да направят“.

Той смята, че първият мандат за съставяне на правителство няма да бъде успешен и очаква нови избори. 

В студиото на Newsroom Алексей Лазаров каза, че колкото и клиширано да звучи, хората искат България да стане нормална Европейска държава със спазване на правилата, добро образование и нормална здравна система.

Антон Хекимян и Алексей Лазаров в студиото на Newsroom
Снимка: bTV

Антон Хекимян и неговият гост коментираха бъдещето на България и пътя й към Шенген и Еврозоната. 

„Ако България не бъде приета, а Румъния бъде, ще сме единствената страна в ЕС, която не е приета в Шенген. Последствия за това са, че България ще изглежда като втора класа държава“, каза редакторът на „Капитал“. 

Двамата говориха и за журналистиката. 

Според главния редактор на „Капитал“ част от работата на журналистите е да стоят между хората и политиците. Да помагат на хората да разберат какво мислят политиците, и обратното. 

Антон Хекимян и Алексей Лазаров в студиото на Newsroom
Снимка: bTV

Той посочи един проблем на медиите - „Прекалено много се фокусираме върху проблеми, а не върху решения, търсим разделения, а не неща, които събират“. 

Журналистът е обнадежден, че това може да се промени.