Електронното досие на 4-годишната Христиана в Здравната каса все още е празно. 

В петък ви разказахме за поредния сигнал на семейство, което чака отговор от НЗОК повече от два месеца за лечение на болното си дете.

Снимка: bTV

Детето е с болестта на Блаунт и колянна нестабилност. Чака отговора на касата вече 2 месеца за лечение в Германия.

Снимка: bTV

„Някак си, не мога да си обясня. Когато става въпрос за деца, болестта прогресира”, обясни Добринка Трендафилова, майка на Христиана.

В отговор до bTV, от институцията съобщиха, че двама консултанти са дали противоположни становища. Днес касата е изпратила медицинската документация за спешно становище от други двама експерти.
 

Снимка: bTV

„Досега не се е правила такава операция. Не мисля, че някой ще се съгласи за първи път да се направи тази операция на неговото дете в България”, заяви още майката на Христиана.

Снимка: bTV

За проблеми с данните в регистъра сигнализира програмистът и блогър Боян Юруков. След анализите му в края на миналата седмица през почивните дни забелязва, че касата е попълнила в регистъра близо 100 нови заявления, много от тях със задна дата.

Снимка: bTV

„Това означава, че някои родители не са могли над месец да наблюдават движението по техните заявления в регистъра, както самата Здравна каса им препоръчва. Това предотвратява прозрачността и именно това е важното в този регистър”, коментира Боян Юруков, програмист и блогър.

От Здравната каса признаха, че данните в регистъра ще бъдат попълнени до края на месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!