След случая на 6-годишната Мария – още сигнали от родители за забавена документация от Здравната каса.

В същото време, здравният министър защити новата организация за лечение на деца.

4-годишната Християна  е с болестта на Блаунт и колянна нестабилност. В България лечение не се прилага. През април родителите са кандидатствали пред НЗОК за лечение в Германия.

„Те  казаха, по принцип, че  трябва  веднага  да се сложат шините, защото всеки един момент  е рискован за нея”, сподели майката Добринка Трендафилова.

Снимка: btvnovinite.bg


От април досега – проверките им в регистъра на Касата дават един и същ резултат. Блогърът и програмист Боян Юруков е анализирал регистъра на Здравната каса. Прави извода, че информацията е непълна.

„Ако приемем, че данните са верни, както Касата твърди – излиза, че за заявленията, за които имаме информация се забавят доста сериозно – седмици, месеци, липсва информация кога всъщност са платени и дали са платени”, каза Юруков.

Снимка: btvnovinite.bg


Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, „вливането" на Фонда за лечение на деца в НЗОК само е подобрило организацията.

„Превръщането на Националната здравноосигурителна каса в контактна точка, която да осигурява цялостния процес по регистриране, администриране и функциониране на тази дейност.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато чака, детето пропуска първата дата за терапия в клиниката в Германия. От Касата заявиха, че ще коментират казусите в понеделник.