Спешно изслушват управителя на здравната каса и директора на ИСУЛ, заради скандала с лечението на 6-годишната Мария. Детето почина от тежка форма на левкемия, а скандалът тръгна от спор кой да плати лекарствата, които са ѝ вливани. 

Снимка: btvnovinite.bg

Почти два месеца семейството чакаше решението на НЗОК. Историята предизвика остри реакции за работата на касата след „вливането” на Фонда за лечение на деца в нея.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на изслушването и двете страни бяха категорични, че лечението на Мария е извършено по всички стандарти и процедурните неуредици покрай казуса по никакъв начин не са повлияли върху него.

„Ние сме изпълнили в пълен обем специфичното лечение, което е за злокачественото заболяване. Но за съжаление, поради настъпване на усложнения от развитието на заболяването, ние прекъснахме това лечение, за да превключим на интензивно лечение, което също беше в пълен обем”, каза Добрин Константинов, който е началник на детската онкохематология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

„Това са отношения между болниците. Имаме какво да подобряваме в тях, както и в този случай, но мисля, че срещите, които проведохме в последните дни са в правилната посока и тези неща ще бъдат коригирани”, посочи от своя страна управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Промени в процедурите ще бъдат направени, увери здравният министър Кирил Ананиев: „В момента работим за промяна в нормативната уредба, с която да може съответната болница да направи заявка за необходимите лекарства за един по-продължителен период от време, на база на анализа на преминалите болни от предходни периоди. Така че като възникнат извънредни случаи да не тръгне тепърва да търсим този медикамент, а да бъде осигурен”.

Случаят предизвика възмущението на родители. Кристина Ангелова е майка на момче, което преди 4 години също е било диагностицирано с левкимия. Казва, че процедурата тогава е била по-гъвкава и се възмущава на случилото се с 6-годишната Мария: „Минавате през всички кръгове на ада – той физически, вие психически, и това да имате административни препятствия, е безобразие”. 

„Престъпленията не винаги са от директни действия, престъпленията понякога могат да бъдат от престъпно бездействие, това виждаме вече 10 години, това се случва с нашите деца”, каза Симона Караиванова от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

Развитието на случая досега

Ден, след като 6-годишната Мария издъхна след дълга битка с левкемията и два, след като майката на детето се оплака, че е получила от болницата фактура за 14 000 лв. за лечение, скандалът между УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” и НЗОК продължава.

От лечебното заведение днес категорично отрекоха вчерашните твърдения на касата, сред които, че при подаването на заявлението от майката на 25 април са липсвали задължителни документи от болницата. Те са били представени на 6 юни, като и към тази дата е липсвал документ с цените на лекарствата, които са вливани на детето. Той е даден на 18 юни - денят, в който bTV подготви и излъчи репортаж за казуса.

Според касата от документа ставало ясно, че болницата е заявила към тях почти два пъти по-висока цена на лекарствата спрямо посочената във фактурата към семейството.

От болницата обаче твърдят, че разполагат с документи и доказателства, които опровергават всичко това.

„Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца”, подчертават в днешната си позиция от ИСУЛ.

Ръководството на болницата е категорично, че Мария е лекувана две години според международните стандарти и от родителите не са били искани никакви средства през този период, а в последните два месеца е била хоспитализирана заради рецидив на болестта.

От ИСУЛ предлагат на среща с ръководството на НЗОК и „Медицински надзор” да изяснят казуса и да отстранят „бъдещи възможни недоразумения”. От касата вчера поискаха от агенция „Медицински надзор” съвместна проверка по случая.

А фактурата за близо 14 хиляди лева към семейството на Мария вече е анулирана, като плащането е изискано от касата.