Случаят с 6-годишната Мария, която почина от тежка форма на левкемия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, влезе и в Народното събрание и стана повод за спор от парламентарната трибуна.

След скандал с фактура за 14 хил. лв. за лечението ѝ, касата реши да одобри плащането.  

Депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов поиска парламентът да започне работа с минута мълчание в памет на малкото момиченце. Народният представител поиска да бъдат изслушани директорите на НЗОК и Агенция „Медицински надзор“.

„Станахме свидетели на една нелепа смърт на българско дете, със сериозно, но лечимо заболяване. Поради нелепи административни безобразия, то не получи необходимото лечение, което е възможно да територията на страната, а на всичкото отгоре, часове преди смъртта му, на неговите близки беше връчена фактура за 14 хил. лева. Тя задължава близките, поради наличие на дарителска сметка, с която искат да подпомогнат лечението на детето извън страната, за което имат свещено право, да заплатят това лечение в страната“, заяви проф. Михайлов от парламентарната трибуна.

Според него този случай не е първият, защото след създаването на мегаагенцията за медицински надзор много от детските онколози са затруднени да предписват лечение.

От своя страна председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова призова случаят да не бъде използван за политически цели.

„Като лекар и като майка изказвам своите дълбоки съболезнования за загубата на това дете, защото това не се преживява. Това се съпреживява и от лекуващите лекари. За съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние по никакъв начин не можем да използваме политически това тук, от тази трибуна“, заяви д-р Дариткова. 

Тя бе категорична, че ръководената от нея комисия подробно ще проучи дали има някакви административни нарушения или недоразумения в лечението на 6-годишното дете.