Пакет от мерки, които влизат в сила от 1 април. предвиждат подкрепа за българи, дори и чужденци, които решат да дойдат в България и да работят по квалификацията си.

Снимка: btvnovinite.bg


Част от тях са да се поемат разходите за наем на квартира у нас за една година.
Ако завърналите се имат малко дете, ще им бъде осигурен детегледач, в случай, че не е класирано в детска градина.

Ще се плаща транспорта от и до работното място. Ако е чужденец – се поема обучението на български език

Планират се добавки към заплатата, ако се работи в район със заплата, по-ниска от средната за страната.

Програмата е предимно насочена към учащите българи в чужбина. В момента над 10 хил. са младите хора от България, които учат в престижни университети в Италия, Германия – 7 хил.,
Великобритания - 6 хил. и Шотландия – почти 1 200.

Снимка: btvnovinite.bg


Социалното министерстово е провело и проучване, според което над 60% от тези, които учат в чужбина – имат желание да се върнат в България.

 

Изборът да замине за чужбина прави Преслава преди 17 години. Тя е майка на две деца, и завършва магистратура в Сорбоната. Споделя, че е „за“ идеята да се стимулира завръщането у нас, но смята, че тези мерки не са достатъчни да върнат нея и семейството ѝв България.

Снимка: btvnovinite.bg

Изборът да остане в България прави Росица Чакърова. Тя е самотна майка на две деца. Доходът ѝ не позволява да наеме детегледачка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз трябва да отида във Франция, да емигрирам там, да се върна и тогава държавата да ми обърне внимание, и да ме стимулира по някакъв начин , че съм българска майка“, възмути се Росица.

От социалното министерство отричат обвиненията. И припомнят, че и за родителите у нас има възможност по друг проект да получат помощ от детегледачка. Всеки желаещ да кандидатка за финансовия пакет може да го направи чрез платформа на Агенцията по заетостта. 

Условието да докаже, че през последната година да живели в чужбина и да представят трудов договор с работодател в България. Очакванията са 300 човека да се възползват.