Държавата с пакет от мерки за връщане на българи от чужбина, за да работят у нас. Финансовите стимули възлизат на около 1200 лева месечно на човек.

От догодина с европейски средства се предвижда да се поеме наемът на квартира у нас за една година. Ако завърналите се имат малко дете, ще им бъде осигурен детегледач.

Ако има член от семейството, който не владее български език – за него ще се осигурява безплатен курс.

А в случай, че работата е в по-малко населено място, където заплащането е под средното за страната, държавата ще дотира заплатата.

Михаил Паскалев е сред младите българи, избрали да учат в чужбина. Следва фармация в Германия.

"Просто самите условия като лаборатории, сгради на университета и възможности за реализация в бъдещето са много по-големи", каза Михаил Паскалев.

България ще направи опит с европейски пари да върне у нас хора като Михаил. За година ще покриват разходи за квартира, детегледач, а ако работата е в малко населено място с по-ниско заплащане, държавата ще дотира заплатата.

"В рамките на една година половин минимална работна заплата, което би било стимул за по-малките компании в малки градове също да привличат млади хора", заяви Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

В онлайн платформа ще има информация за свободните позиции, заплатите, ще се осигуряват консултации за теглене на кредити и по-бърза обработка на документи от институции.

„Може би са една идея наивни. Повечето хора отиват в чужбина не просто заради по-високите заплати, а изцяло заради различната система", допълни Михаил.

Христина, която е учила и работила в Лондон, вече се е върнала у нас. Казва, че там възможностите са повече, но и конкуренцията е по-голяма. У нас за седмица намира работа по специалността си.

"Определено трябва повече проактивност от страна на държавата, но като цяло мисля, че  трябва да не се подхожда толкова генерално към всички хора в чужбина, а да са по-насочени тези усилия", заяви Христина Халаджова.

Според нея, за да си щастлив с решението да се върнеш, трябва да имаш реалистични очаквания за възможностите тук.