„Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев преди откриването на кампанията "Българската Коледа".

„Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз“. Само за месец дружеството натрупа 260 милиона лева дълг, постъпления в бюджета няма. Това решение ни дискредитира и пред нашите европейски партньори“, посочи той.

„Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална производственост и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси. Освен това отваря и широка възможност за злоупотреби. Затова призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра“, коментира още държавният глава.

В Бургас Румен Радев обяви началото на 21-вото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Тя е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация.