Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата, изпълнител на строителните дейности по проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, ако тя откаже да отстрани констатираните повреди по Ларгото в рамките на гаранционния срок от 5 години, съобщават от ведомството.

Вчера в bTV Новините ви показахме как три години след ремонта на ларгото, паветата могат да бъдат извадени без усилия, а преминаването по тях е опасно за хората.

Зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов обясни, че на Ларгото е направено плуващо покритие, което е идеално за покриви.

Според общината и фирмата, извършила ремонта, решението е изготвяне на нов проект. Предложението трябва да е готов до седмица. 

„Многократно в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе мерки в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да отстрани констатирани проблеми по проекта, но досега такива не са взети. Затова ще предявим претенция по съдебен ред за неизпълнение към строителя”, каза  министърът на културата Боил Банов.

Той уточни, че на проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на обекта и допълни, че очакват строителят да изпълни своя ангажимент.

Снимка: btvnovinite.bg

На срещата в Министерството на културата и Столична община беше постигнато съгласие, че ако строителят приеме искането да отстрани констатираните проблеми, то възложените работи по детайлите ще бъдат изпълнявани под ръководството на проектанта, който се ангажира лично да присъства и контролира дейността през цялото време.

В противен случай ще бъде наета друга фирма, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от съдебната претенция към ДЗЗД „Антична Сердика“ – фирмата изпълнила обекта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашата цел и желание е да се направи всичко възможно този проблем да бъде решен дългосрочно и по най-бързия начин“, категоричен е министър Боил Банов. Според него е възможно това да стане до дни.